La meva regla les meves regles

La menstruació forma part de la vida de la meitat de la població.

En l’última dècada, els productes menstruals reutilitzables han anat guanyant popularitat, tot i que encara avui dia la població que els utilitza representa una minoria.  Els productes menstruals reutilitzables suposen un cost econòmic molt menor:

Així mateix, l’ús d’aquests productes disminueix considerablement la generació de residus.

PRESENTACIÓ I FUNCIONAMENT

La Generalitat de Catalunya ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). En aquest conveni s’ha acordat la distribució gratuïta dels productes menstruals a través de les oficines de farmàcia d’arreu del territori català, des de les quals també es proporcionarà informació i orientació per a la tria del producte.

A QUI S’ADREÇA L’ACTUACIÓ?

L’actuació s’adreça al conjunt de dones i persones menstruants d’entre 10 i 60 anys. Cada persona podrà triar un dels tres tipus de productes menstruals reutilitzables que s’ofereixen: una copa menstrual, un paquet amb dues compreses de tela o unes calces menstruals.

QUINS TIPUS DE PRODUCTES ES PODEN TRIAR?

Copa menstrual

És un recipient reutilitzable dissenyat per introduir-lo a la vagina i recollir el sagnat menstrual. Està fabricat amb silicona de grau mèdic, material que no influeix en el pH ni en la flora vaginal i, per tant, no provoca irritacions. Atès que és un material neutre i lliure de químics, tampoc té cap efecte en la quantitat de sang que s’expulsa durant la menstruació. La forma de copa permet fer el buit, adaptar-se a les parets vaginals i evitar que es mogui o que caigui, d’aquesta manera es minimitza el risc de fugues. A la base hi ha una tija que serveix de tirador per extreure-la amb total seguretat. No obstant això, si passats uns minuts després d’introduir-la es noten molèsties, probablement és que no estigui ben col·locada.

La copa permet fer les activitats diàries amb normalitat i també és una bona alternativa per fer-la servir durant la nit, ja que és el mètode de recollida de sagnat que permet més ús continuat. La copa menstrual té una capacitat aproximada de 30 ml, tres vegades més que un tampó. A més a més, l’ús de la copa afavoreix el coneixement de l’anatomia de la vulva i la vagina.

Adjuntem un video d’un dels nostres proveïdors

Ús màxim continuat: entre 8 i 12 hores. En funció del fluix, caldrà canviar-la més o menys freqüentment.

Vida útil: entre 5 i 10 anys. Tot i que les copes poden canviar de color amb l’ús i l’esterilització, si se’n fa un bon manteniment, poden durar fins a 10 anys, independentment del color que hagin adquirit amb el temps.

Talla de la copa: n’hi ha de tres talles diferents (tot i que algunes empreses productores només disposen de dues talles), que s’adeqüen a la vagina segons les característiques de cada persona. L’elecció variarà principalment en funció de l’edat o de si s’ha tingut un part vaginal i no per la quantitat de sang menstrual que s’expulsi durant la regla.

Normalment, es recomana:

― Copa talla S (mida petita) per a les persones que tenen el cèrvix petit o el canal vaginal més estret. Normalment es considera que és adient per a menors de 16 anys, ja que en aquestes edats anatòmicament la vagina és més petita.

― Copa talla M (mida mitjana) per a les persones que no hagin tingut part vaginal o que l’han tingut, però en les quals el sòl pelvià s’ha recuperat perfectament i està tonificat. En general, tot i que no és una norma, es considera adient per a persones d’entre 16 i 30 anys.

― Copa talla L (mida gran) per a les persones que han tingut part vaginal i, per aquest motiu o per qualsevol altre, tenen el sòl pelvià debilitat. Majoritàriament, es considera adequada per a dones de més de 30 anys.

Neteja i manteniment: la copa recull el sagnat menstrual, raó per la qual cal anar-la buidant al lavabo o en una pica. Es recomana rentar-la o esbandir-la amb aigua cada cop que es buidi, però si no es disposa de la infraestructura necessària (lavabo amb pica) es pot tornar a inserir sense haver-la netejat. Al final de cada cicle cal rentar-la amb aigua i sabó i també es pot esterilitzar-la bullint-la en una cassó amb aigua o, alternativament, fent ús d’un esterilitzador i un microones. Finalment, caldrà guardar-la en una funda per a la propera regla.

Compreses de tela

Les compreses reutilitzables són peces de tela que se subjecten a la roba interior mitjançant un botó d’alumini. Estan fetes de diverses capes de tela teixides entre elles, habitualment amb una o dues capes absorbents de base de cotó o d’altres materials transpirables i, sovint, amb una capa tèxtil impermeable i transpirable, per absorbir el fluix menstrual sense que hi hagi fugues ni es taqui la roba interior.

En el marc d’aquest actuació es distribuirà una única talla de compreses, d’absorció mitjana (talla M), adient per als dies de menstruació en què es té una quantitat de fluix moderat.

Aquest producte es lliurarà en paquets de dues unitats.

Ús màxim continuat: habitualment, cal canviar la compresa cada 4-6 hores durant el dia i una vegada durant la nit. No obstant, això pot variar en funció del fluix.

Vida útil: entre 1 i 5 anys. La seva vida útil varia en funció dels teixits, nombre de vegades que es renti i el manteniment que se’n faci, ja que això afectarà la seva capacitat d’absorció. Les compreses poden canviar de color amb l’ús, sense que això vagi en detriment de la seva efectivitat.

Neteja i manteniment: s’aconsella rentar la compresa abans d’utilitzar-la per primera vegada. Es pot rentar a mà o a màquina, a una temperatura màxima de 30ºC per evitar danyar els teixits tècnics absorbents. Per a un manteniment òptim, es recomana no utilitzar suavitzant, ja que pot danyar els teixits, perquè s’adhereix a les fibres, les tapona i en dificulta la capacitat d’absorció.

Adjuntem un vídeo explicatiu d’un dels proveïdors

Calces menstruals

És un tipus de roba interior amb diverses capes de tela que absorbeixen el fluix menstrual sense que traspassi. Els materials són molt curosos amb la flora vaginal i eviten la sensació d’humitat, ja que tenen un reforç de tela absorbent a la zona que té contacte amb la vulva. En general, les calces estan formades per una capa de teixit suau en contacte amb la pell (cotó, franel·la…), una o dues capes intermèdies amb capacitat d’absorció (cotó, ris de bambú…) i una capa impermeable de poliuretà laminat per evitar les fugues i les olors.

El sistema de talles de les calces menstruals funciona igual que el de qualsevol peça de roba interior. Les talles que es distribueixen van de la XS a la 3XL, amb el sistema de talles següent:

Talla  Maluc (cm)

XS     88-92

S        92-96

M       96-101

L        101-106

XL      106-111

2 XL   111-116

3 XL   116-124

Com es renten les calces menstruals? Adjuntem video explicatiu d’un dels nostres proveïdors

Ús màxim continuat: habitualment, cal canviar-les cada 4-6 hores. No obstant, això pot variar en funció del fluix. És important indicar que les calces menstruals que es distribuiran en el marc d’aquest programa no són aptes per al bany.

Vida útil: entre 1 i 5 anys. La seva vida útil varia en funció dels teixits, nombre de vegades que es rentin i el manteniment que se’n faci, ja que això afectarà la seva capacitat d’absorció. Les calces poden canviar de color amb l’ús, sense que això afecti la seva qualitat d’absorció. Si se’n fa un bon manteniment, poden durar fins a 100 rentades.

Neteja i manteniment: s’aconsella rentar-les abans d’utilitzar-les per primera vegada. Es poden rentar a mà o a màquina, a una temperatura màxima de 30ºC per evitar danyar els teixits tècnics absorbents. Per a un manteniment òptim, es recomana no utilitzar suavitzant, ja que pot danyar els teixits, perquè s’adhereix a les fibres, les tapona i en dificulta la capacitat d’absorció.

Tot i que alguns models de calces menstruals són aptes per al bany, les calces que es distribueixen en el marc d’aquesta actuació no estan dissenyades per a aquesta funció.

COM ES POT SABER QUIN ÉS EL PRODUCTE MÉS ADEQUAT PER A CADA PERSONA?

Per poder acompanyar les persones en la tria del producte que més s’adeqüi a les seves necessitats i preferències personals és important tenir en compte la diversitat de la menstruació i dels cossos menstruants. A més a més, és important no perdre de vista que, de vegades, cal provar diversos productes menstruals fins a trobar el que millor s’adapta a cada persona i moment. Per tal d’orientar en la tria podem tenir en compte el següent:

― Conèixer els dies de més i menys quantitat de sagnat. Així mateix, en funció de la quantitat del sagnat, potser serà necessari combinar més d’un producte.

― L’activitat que s’estarà fent i si es podrà tenir accés a espais on poder fer una gestió menstrual adequada.

―  El material de què està fet i la comoditat al col·locar-lo.

COM S’HAN DE LLIURAR ELS PRODUCTES?

Els productes es podran obtenir de forma gratuïta mostrant un codi QR individual i intransferible que les persones implicades trobaran a l’app ‘La Meva Salut’, a l’aportat de ‘Novetats: La meva regla, les meves regles’. Aquest codi QR estarà actiu fins que es demani el producte a la farmàcia i, un cop lliurat el producte, es desactivarà. El codi estarà disponible fins al 2025

El codi QR es pot trobar al apartat campanyes

Com demanar de manera àgil el teu producte gratuït?

Si no tens dubtes de quin producte vols, omple el formulari de contacte adjuntant el codi QR. Llavors nosaltres realitzarem el encàrrec del teu producte sol·licitat. Un cop ens hagin subministrat el teu producte t’avisarem al email

Qualsevol dubte contacte amb nosaltres presencialment o a través del nostre correu farmaserveis@farmacugat.cat

Formulari de petició de la campanya la meva regla les meves regles
Haz clic o arrastra un archivo a esta área para subirlo.