Medicaments pel mareig cinètic

Durant els mesos d’estiu, és quan més desplaçaments es produeixen. Els llargs viatges cap a les platges o la muntanya, amb cotxe o amb avió, poden causar-nos marejos.

El mareig és en realitat un concepte una mica imprecís que es presenta com una combinació de diversos símptomes. Ens ells predominen el vertigen, que és la sensació de moviment rotatori de l’entorn o d’un mateix, i la sensació de confusió, com si s’estigués  surant.

Hi ha sensació de falta d’estabilitat en caminar en la que el malalt sent que els objectes donen voltes al voltant seu. Sol acompanyar-se de nàusees i vòmits.

Aquest tipus de malestar és conegut com el mareig cinètic. És una sensació desagradable d’inestabilitat, acompanyada d’alteracions digestives i altres símptomes com a badalls, nàusees, suors fredes, pal·lidesa i fins i tot vòmits. El mareig del viatger es produeix normalment en persones predisposades.

El seu origen està en els moviments bruscos i externs, com els provoca un cotxe accelerant i frenant, un vaixell o un avió. És molt estrany que afecti als beus, però a partir dels dos anys la sensibilitat al mareig augmenta substancialment. Dels 12 anys d’ara endavant la sensibilitat torna a disminuir, encara que hi ha adults que continuen sofrint aquest problema al llarg de tota la seva vida. Els ancians també tenen major predisposició a sofrir marejos.

Aquest mareig cinètic és un trastorn de l’equilibri. Un petit òrgan de l’oïda interna permet l’orientació espacial de la persona i s’encarrega d’informar el cervell de la posició del cos en l’espai. Quan es viatja en un cotxe nosaltres estem asseguts, els ulls ens aporten dades diverses sobre l’exterior, ja que els objectes es mouen a gran velocitat. Això crea confusió entre els tres sistemes d’orientació: vista, equilibri i músculs, i fa que les dades siguin incoherents i no puguin ser integrats en el cervell de manera normal.

A les persones sensibles, aquesta confusió crea una estranya sensació que el cap se li va fins i tot encara que el moviment cessi. A més, empal·lideix, té suors fredes, nàusees o fins i tot arcades. Apareix un desig imminent de vomitar, localitzat en la gola o en la porció superior de l’estómac.

Una vegada que sofrim els símptomes, el mareig és difícil de tallar, i fins i tot la sensació contínua després de vomitar. Per això, el millor és prevenir la seva aparició. I per a això és bo seguir aquestes recomanacions:

Si el viatge és curt, intenti no menjar res, i si és llarg realitzi un menjar lleuger.

No llegeixi durant el viatge. Procuri no realitzar cap activitat que l’obligui a fixar la vista en un objecte a l’interior del cotxe.

Les inspiracions profundes poden alleujar la sensació de la *nausea. El cotxe ha d’estar ben ventilat i sense olors fortes, com a tabac.

El conductor del vehicle ha de procurar prendre les corbes evitant continus canvis en la velocitat. Les accelerades i les frenades brusques afavoreixen especialment el mareig.

Pot ser útil tractar de recolzar-se, mantenint el cap fix i la mirada en un punt llunyà.

Els medicaments habitualment recomanats a la farmàcia per al mareig cinètic, tenen una bona relació eficàcia/risc.

Per part seva, el desmai es defineix com la  pèrdua momentània del coneixement per una disminució del flux sanguini al cervell, caracteritzada per tenir un inici brusc, durada curta i recuperació espontània.

És possible enumerar diverses causes o situacions que poden provocar un desmai com a problemes cardíacs., canvis bruscos de postura (passar d’estar tombat o assegut a estar dempeus), que poden produir hipotensió ortostàtica, que és una baixada brusca de la tensió arterial, baixada de sucre en sang, consum de certs fàrmacs, alcohol o drogues, dolor o esforços intensos, angoixa i por…

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Medicaments per a les al·lèrgies

Medicaments sense recepta per a l’al·lèrgia L’al·lèrgia és una resposta del sistema immunitari que interpreta que partícules inofensives, com la pols o el pol·len, són

Read More »