Contenció insuficiència venosa

La insuficiència venosa crònica és una patologia la incidència entre la població s’està incrementant en els últims anys. Les mitges de compressió tenen un efecte preventiu i terapèutic que ajuda en gran mesura a que la circulació sanguínia en les nostres cames millori.

La insuficiència venosa crònica (IVC) és un problema de salut que es deu a un mal funcionament del sistema circulatori. Afecta entre el 20% i el 30% de la població adulta espanyola, sent cinc vegades més freqüent en dones que en homes. Es tracta, a més, d’una patologia la incidència entre la població s’està incrementant en els últims anys.

Les parets de les venes de les cames contenen unes vàlvules diminutes que impulsen la sang fins al cor. Però, si les venes perden elasticitat i es deformen, aquestes vàlvules no tanquen bé i la sang, atreta per la força de la gravetat, s’acumula a les venes, provocant que augmentin de mida i es formin les varius.

Això es tradueix en símptomes com pesadesa i inflor de les cames (edemes); inflor a les cames que empitjora quan s’està dret o amb la calor; dolor i picor; cansament, formigueig; debilitat; rampes nocturnes; i varius.

Les situacions en què l’ús de la teràpia amb mitjanes de compressió és recomanable, com davant l’aparició de varius i aranyes vasculars, després d’intervencions quirúrgiques venoses i en escleroteràpia, davant edemes i alteracions varicoses durant l’embaràs o per activitat professional. Les mesures de compressió també poden emprar-se com a mesura de prevenció de trombosi i úlceres.

A més, poden beneficiar-se’n les persones que per la seva activitat professional passen molt temps dempeus o assegudes, posseeixen antecedents familiars d’IVC o tenen predisposició, els quals retenen líquids, realitzen habitualment viatges en avió o tenen un estil de vida sedentari, sobrepès o obesitat o pesadesa de cames.

Les mitges de compressió tenen un doble efecte preventiu i terapèutic dels problemes venosos. El seu mecanisme d’acció consisteix en l’aplicació de pressió externa sobre determinats punts de les cames i de manera decreixent fins la cuixa, de manera que afavoreix que la sang pugi fins al cor. També comprimeixen les venes, evitant que aquestes continuïn dilatant-se i emmagatzemant

És important triar la compressió, talla i model adequats, que seran diferents per a cada pacient. Hi mitjanes amb diferents nivells de compressió depenent de l’estadi que presenti la malaltia, l’activitat del pacient o el segment de l’extremitat afectat:

-Compresión Lleugera i normal: recomanables per millorar la circulació de les cames cansades; prevenció de varius quan existeix certa predisposició a que apareguin; per a dones embarassades o quan ja es presenten petites aranyetes varicoses; quan es presenta dolor i cansament sever a les cames; quan ja apareixen varius de moderada grandària; i per quan s’han de cobrir extenses jornades de peu o assegut o fer viatges llargs.

-Compresión Fort: per tractar malalties venoses més greus i complicacions. En aquest cas, és important consultar amb un metge.

En ambdós tipus de mitjanes es recomana sempre un tractament d’almenys sis mesos.

Resulta essencial la recomanació d’un professional sanitari, que és la persona que millor pot indicar quan utilitzar una o altra mitja de compressió, producte sanitari que està subjecte a exhaustius controls per part de les autoritats sanitàries, que garanteixen la seva eficàcia.

Les mitges de compressió estan fabricades amb materials elàstics com elastà, poliamides i altres fibres, el que els permet generar pressió sobre les cames, tant quan estan en moviment com en repòs. També es poden fabricar amb fils antibacterians de manera que

egons la patologia, l’alçada de la cama en la qual es localitzen els símptomes i les preferències a l’hora de vestir, es recomana utilitzar peces més o menys llargues:

Mitjana curta: aconsegueix fins just per sota del genoll. Són les mitjanes més fàcils de portar i adaptar.

Mitjó: igual que la mitjana curta, arriba just per sota del genoll, si bé és una peça més espessa que abriga més en els mesos d’hivern. Tot i que els usuaris del mitjó són majoritàriament homes, també és molt adequat per a les dones en les èpoques de fred, ja que abriga més i encaixa amb l’ús de botes. Existeix també el mitjó confeccionat amb fils de plata, indicat per controlar la sudoració i la mala olor dels peus.

Mitjana llarga: arriba fins a la meitat de la cuixa. Se sosté amb bandes de silicona i permet portar vestits o faldilles amb comoditat. A més, resulta molt adequada per a embarassades o persones amb algun problema d’incontinència. Existeix una versió especial per a cavallers.

Panty: arriba fins a la cintura. Són l’opció clàssica per a persones que prefereixen portar vestits o faldilles, especialment si són curtes. Aporta una major sensació de subjecció a la zona abdominal. A més de la versió clàssica, hi ha opcions per a home o embarassada.

Abans de començar a utilitzar les mitjanes, cal estar segurs de comprar la talla que s’ajusta a les necessitats i característiques físiques de cada persona. Per a això, és necessari acudir a la farmàcia, i allà ens prendran les mesures de turmell i bessó. Una talla correcta garanteix que es tracti i previngui el problema circulatori de forma adequada.

Les mitjanes han de col·locar-se després de la higiene diària, abans de vestir-se. L’ideal és fer-ho estirat o assegut al llit. A més, per les seves característiques especials, es posen d’una manera concreta que facilita l’operació i evita les dificultats:

 

  1. Donar la volta a la peça i deixar la zona del peu cap a dins.
  2. Inserir el peu i anar desenrotllant la mitjana sobre la cama. Un cop passada la zona del taló amb un petit tironcito, continuar desenrollándola.
  3. Repartir bé el teixit sobre la cama per evitar arrugues i plecs.
  4. En cas d’usar un panty, és millor ficar primer una cama fins al genoll i després l’altra. A continuació, seguir pujant la peça fins a la cintura.
Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Ajudes per la marxa i la llar

Les tecnologies de suport, són els productes fabricats específicament o disponibles al mercat, la funció és la de permetre o facilitar la realització de determinades

Read More »

Ulleres de visió propera

Ulleres de vista cansada La presbícia o vista cansada es tracta d’un procés de degeneració natural de l’ull que es manifesta generalment a partir dels

Read More »