Plantes medicinals per als refredats (us oral)

Són nombroses les espècies vegetals i productes naturals que poden emprar-se per a la prevenció i tractament de les afeccions respiratòries. Entre les quals poden utilitzar-se amb finalitats preventius figuren aquelles que exerceixen un efecte inmunoestimulant i adaptògen. Per al tractament i millora de la simptomatologia associada a aquestes malalties poden utilitzar-se principalment plantes amb efecte antisèptic i plantes amb propietats antitusives i expectorants.

També es podrien emprar plantes amb propietats analgèsiques i antipirétiques com el Salze (Salix sp., Salicaceae) o Ulmaria (=reina dels prats) (Filipendula ulmaria (L.) Maxim, Rosaceae) i plantes amb accions antiespasmòdiques i antiinflamatòries com les camamilles, comuna (Matricaria recutita L.) i romana (Chamaemelum nobile (L.) All.) de la família Asteraceae

Existeixen plantes i productes naturals amb activitat antisèptica. Com que la major part de les afeccions respiratòries són causades per agents infecciosos, les plantes medicinals i productes naturals amb activitat antisèptica són especialment eficaces en el seu tractament i en la prevenció de complicacions. Entre elles, les més importants són les que contenen olis essencials i resines, si bé altres compostos de tipus fenòlic o terpènic contribueixen a la seva eficàcia. Les plantes amb aquestes propietats són eucaliptus, menta i farigola

Les plantes antitusives i expectorants estan indicades en el tractament d’afeccions del tracte respiratori que cursen amb símptomes comuns entre els quals destaquen tos, mucositat i expectoració. L’efecte beneficiós d’aquestes plantes es déu a la presència en elles de diferents tipus de compostos, principalment mucílags, saponòsids, naftoquinonas, diterpens i tanins.

Els mucílags són polisacàrids complexos que comparteixen la propietat comuna d’inflar-se en contacte amb l’aigua, formant dissolucions més o menys viscoses capaces de recobrir la mucosa orofaríngea protegint-la d’inflamacions i irritacions locals, de tal forma que produeixen un efecte calmant i hidratant de la mucosa del tracte respiratori i inhibeixen el reflex de la tos. Les plantes amb aquestes propietats són rosella, líquen d’Islàndia, llantén, malva o altea

Els saponòsids o saponines actuen provocant una irritació local que origina per via reflexe un increment en la secreció bronquial, de tal forma que es dilueix el moc, reduint la seva viscositat i facilitant la seva expulsió per mitjà de la tos i l’augment de l’activitat ciliar. Les plantes amb aquestes propietats són heura, polígala o regaléssia.

Altres plantes contenen altres components igualment efectius. Les plantes amb aquestes propietats són Drosera o Marrubi

Les plantes medicinals inmunoestimulants són aquelles que incrementen la resistència immunitària. Estan indicades en el cas de persones immunodeprimides o amb infeccions recurrents. La planta medicinal més rellevant d’aquest grup és la equinácea, si bé recentment s’han introduït altres espècies de gran interès, com el própolis.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Productes naturals pel relax

La dificultat per agafar el son, dormir poc o patir nombrosos desvetllaments durant la nit, constitueixen una de les consultes més freqüents a la farmàcia:

Read More »