Segons l’Organització Mundial de Gastroenterologia, els probòtics són microorganismes vius que, quan s’ingereixen en les quantitats adequades, poden aportar beneficis per a la salut de qui els consumen.es tracta de bacteris que estan presents en aliments, medicaments o suplements dietètics. Els probiòtics que s’utilitzen amb més freqüència són els pertanyents a les espècies Lactobacillus i Bifidobacterium, sent els primers els que més s’han emprat durant anys per a la conservació d’aliments mitjançant la fermentació, com és el cas de la llet al fermentar per produir iogurt. No obstant això, des del punt de vista científic i estricte, el terme Probiotic ha de reservar-se per aquells microorganismes vius que han demostrat el seu benefici per a la salut en estudis realitzats amb persones.
Els prebiòtics són compostos que l’organisme no pot digerir, però que tenen un efecte fisiològic en l’intestí a l’estimular, de manera selectiva, el creixement i l’activitat dels bacteris beneficiosos ( bifidobacteris i lactobacils). Es tracta d’un tipus d’hidrats de carboni (una «fibra especial») presents en alguns aliments que, tot i que el nostre sistema digestiu no és capaç de digerir, són fermentats en el tracte gastrointestinal i utilitzats com a «aliment» per determinades bacteris intestinals beneficioses. Els prebiòtics més estudiats són dues: la inulina i els fructooligosacárids (coneguts també com FOS)