Prevenció íntima

Les mucoses vaginal i vulvar són teixits extremadament sensibles. El dèficit o l’excés d’higiene o l’ús de productes inapropiats poden provocar un desequilibri de la flora protectora de la zona íntima i causar irritacions o infeccions.

Normalment la zona genital  conté molts tipus diferents de bacteris; algunes es consideren “bons” o “beneficiosos”, ja que serveixen per a mantenir la zona genital en bones condicions de salut, i unes altres es consideren “dolents”, atès que poden resultar nocius. En la flora vaginal normal tots dos tipus mantenen un delicat equilibri.

Algunes activitats diàries inofensives poden influir en la resistència natural de la flora vaginal. Per això, la vagina necessita productes que no continguin sabons i que respectin les proteccions naturals de la zona íntima.

Són molts els factors que poden pertorbar l’equilibri natural de la flora protectora de la zona vaginal. Si aquestes pertorbacions aconsegueixen proporcions excessives, la flora ja no està en condicions d’adaptar-se, la qual cosa pot donar lloc a infeccions vaginals. Els factors que poden afectar l’equilibri natural són, entre altres fluctuacions hormonals durant menstruació, embaràs, menopausa o activitats diàries com a exercici, activitat sexual, determinats medicaments i antibiòtics, sabons o gels de dutxa normals, estrès, fatiga o un sistema immunitari afeblit, roba interior sintètica o ajustada o suavitzants agressius usats per a la roba interior.

L’olor femenina és totalment normal i moltes dones el senten. Les olors normals poden ser provocats per la suor, bacteris i fluctuacions hormonals. Netejar-se o dutxar-se diàriament amb aigua temperada (no calenta) i amb un netejador suau i no irritant pot ajudar a reduir aquestes olors.

Si sents una olor fora del normal  pot ser un signe d’infecció vaginal. Convé saber que una certa quantitat de flux vaginal és perfectament normal. Les parets vaginals i el coll uterí contenen glàndules que produeixen una petita quantitat de líquid que ajuda a mantenir la vagina neta. Aquest líquid normal sol ser transparent o d’un color blanc lletós i no presenta una olor desagradable. El flux vaginal normal és més espès en moments concrets del cicle menstrual (especialment durant l’ovulació).

La pertorbació de l’entorn àcid en la zona íntima facilita la reproducció de bacteris nocius. Això pot provocar un desequilibri en la flora vaginal que pot ocasionar molèsties vaginals. Si notes picors, flux excessiu o dolor en orinar, és possible que tinguis una infecció vaginal.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Neteja facial

La neteja facial és una pràctica fonamental i indispensable per a mantenir la pell en condicions saludables. Ha de ser diària i meticulosa, i realitzar-se

Read More »

Cremes per pells grasses

L’acne vulgar és potser el trastorn dermatològic que més preocupa els joves. En molts casos, la seva persistència dóna lloc a una visita al dermatòleg.

Read More »