Cremes per pells grasses

L’acne vulgar és potser el trastorn dermatològic que més preocupa els joves. En molts casos, la seva persistència dóna lloc a una visita al dermatòleg. Alhora també és un dels motius més comuns de consulta al farmacèutic.

L’acne és una malaltia de la pell en la qual es poden trobar diverses causes desencadenants. Es manifesta amb alteracions de tipus inflamatori i infecciós a les glàndules sebàcies.

Les zones més freqüents d’aparició són la cara -especialment en el front i en les galtes- el coll, l’esquena -de vegades a les espatlles- i el pit, que són les zones més greixoses del cos.

La causa de l’acne no està del tot determinada.

En situació normal, les glàndules sebàcies produeixen una substància grassa, el sèu, que surt a la superfície a través dels porus i es distribueix per la pell.

El sèu és un dels factors de protecció del teixit cutani.

En la pubertat i l’adolescència, etapes en les quals es produeixen importants canvis hormonals, pot augmentar la secreció de sèu i el gruix de la queratina que es troba a les parets del conducte sebaci. Per aquest motiu la sortida dels porus pot quedar obstruïda i s’acumula, a la part més profunda del conducte, el sèu que s’hi forma en excés i els microorganismes que hi proliferen d’una manera accelerada.

Aquest procés afavoreix la inflamació i la infecció dels porus, que pot evolucionar formant pus.

La incidència més gran de l’acne es presenta durant l’adolescència, entre els 12 i els 20 anys.

Acostuma a aparèixer abans en les noies -als 11 o 12 anys- que en els nois. Aquesta diferència s’explica per la primera aparició de la menstruació. Per altra banda, els casos d’acne més crítics es presenten en homes.

Hi ha diversos factors que afavoreixen la formació de l’acne:

Genètics: encara que té caràcter familiar, no es coneix cap model d’herència ni els factors genètics determinants.

Ambientals: ambients humits i calorosos que afavoreixen un increment de la secreció de greix i el creixement de bacteris que faciliten la infecció. També l’ús d’alguns cosmètics grassos, derivats del petroli, i més rarament les llargues exposicions al sol, poden incrementar les queratines i obturar els porus.

Hormonals: la secreció sebàcia està sota control androgènic. Una hipòtesi que explica l’aparició de l’acne és que els andrògens poden alterar la queratinització folicular que facilita l’aparició dels barbs. L’estrès també pot modificar la secreció hormonal de les glàndules suprarenals i augmentar la producció d’andrògens. L’inici del cicle menstrual generalment fa disminuir la secreció de greix, però el seu nivell s’incrementa a la meitat del cicle i les lesions acneiques es fan més visibles.

Alimentaris: en alguns pacients, prendre productes excitants com la xocolata, el cafè, els refrescos de cola o altres aliments com els embotits, el marisc o la fruita seca pot afavorir l’aparició de brots d’acne. Però això no està clarament demostrat, i s’ha de considerar com una resposta individual, poc freqüent.

No t’ho creguis:

Que és una malaltia pròpia de persones poc curoses amb la higiene.

Que per guarir-lo n’hi ha prou amb rentar-se amb aigua i sabó.

Que si mantens relacions sexuals, l’acne et desapareixerà.

Que és una malaltia infecciosa i contagiosa.

Que es pot curar prenent el sol.

Consells

No et toquis mai els grans, ni te’ls vulguis rebentar. Estaràs facilitant l’aparició d’una cicatriu posterior. Però renta’t la zona afectada amb un sabó específic.

Fes una dieta equilibrada.

Visita el dermatòleg i sigues pacient i tenaç a l’hora de seguir el tractament estipulat.

No et desanimis, i no pensis que perquè tinguis grans t’estimaran menys.

Tractament

Hàbits higiènics

Sigui quina sigui la causa de l’acne o el tipus de pell afectada, la primera norma a tenir en compte és la de la higiene. Unes bones mesures d’higiene poden afavorir la disminució de l’acne.

Evitar la manipulació de la pell per intentar extreure els barbs. Qualsevol pressió que facis al seu voltant provoca el trencament del fol·licle sebaci, que és ple de microorganismes, i dissemina la infecció per la zona. I aquesta infecció provoca pústules que normalment deixen cicatrius permanents.

Netejar dues vegades al dia la pell de la cara i l’esquena o la zona afectada. El més indicat és l’aigua i el sabó (preferiblement «syndet» o pa dermatològic antiseborreic) i eixugar-se completament després d’haver esbandit la zona.

Reduir la ingestió de determinats aliments, especialment els que tendeixen a provocar reaccions cutànies en persones joves. Entre aquests aliments hi ha les maduixes i la xocolata, però no està demostrat que els hàbits alimentaris siguin responsables directes de les lesions acneiques.

Prescindir sistemàticament dels productes cosmètics que no hagin estat formulats amb la indicació específica «indicat per a pells acneiques o seborreiques». I és que determinats components grassos són capaços d’afavorir l’aparició de barbs.

Reduir, per norma, l’ús de cosmètics «normals».

La complexitat del procés acneic i el paper decisiu que tenen els canvis hormonals durant la pubertat, fan que tots els tractaments -des dels més senzills fins als més agressius- que prescriu el dermatòleg només permetin detectar millores importants després de molts mesos de cures.

Les persones que tenen acne, i sobretot si són joves, han d’assumir aquesta realitat, i saber esperar el temps necessari per apreciar la millora.  Potser no és un consol, però relaxa comprovar que tots els teus amics, en un determinat moment, passaran per l’experiència amb més o menys intensitat.

De vegades, quan s’inicia un tractament, en comptes de millorar, s’empitjora temporalment. Aquesta situació provoca les ganes de deixar-ho córrer, però aquest és el gran error: cal tenir constància i no perdre la fe en el tractament.

Tractaments i productes

Els productes que s’apliquen per a aquestes cures han de desenvolupar com a mínim aquestes tres funcions:

  1. Funció desescamant: semblant a la que té un «peeling» moderat (funció anomenada també «queratolítica» moderada), gràcies a la qual el conducte per on hauria de circular el greix elaborat per la glàndula queda lliure d’obstrucció i té sortida. Aquesta activitat produeix una lleugera irritació a la pell. Els components més eficaços, al marge del tractament que pugui receptar el dermatòleg, són els següents:

sofre i/o àcid salicílic

àcid azelaic, a concentracions moderades

peròxid de benzoil, a concentracions moderades

àcid glicòlic, a concentracions moderades

microgrànuls exfoliants incorporats a productes netejadors

2 Funció antiseborreica: també anomenada sebo-reguladora o sebostàtica, amb la qual es busca reduir la secreció sebàcia excessiva que caracteritza les pells juvenils acneiques. Hi ha diversos components moderadament eficaços, entre els quals podem citar:

sofre (actualment menys utilitzat que abans)

àcid azelaic

sulfat o acetat de zenc

extracte d’Arctium majus o de Nasturtium officinalis

peròxid de benzoil a dosis moderades

micropartícules poroses capaces d’absorbir el greix més fluid, amb la qual cosa es redueix la brillantor de la pel

3 Funció antimicrobiana: destinada a reduir els diversos microorganismes que proliferen i omplen el fol·licle acneic. Es fan servir sobretot els següents components:

peròxid de benzoil a dosis moderades

triclosan

àcid azelaic, a concentració moderada

lactat d’etil

exposició moderada, i només ocasional, al sol, perquè les radiacions són antimicrobianes. Però ATENCIÓ: una exposició prolongada durant hores o repetida en dies successius té el perill que la superfície de la pell s’engreixi pel fet d’acumular queratines, i que aquestes bloquegin els fol·licles sebacis i agreugin el procés de l’acne.

Si la situació acneica no cedeix, sinó que s’intensifica de manera evident, és imprescindible visitar el dermatòleg.

Només aquest professional podrà prescriure medicaments que permetin fer un tractament amb querolítics més agressius, amb antiinflamatoris, amb antibiòtics o amb hormones, l’elecció dels quals requereix un bon diagnòstic i un seguiment que permeti controlar els possibles efectes nocius.

Consulta els productes recomanats a la nostra tenda online

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Neteja facial

La neteja facial és una pràctica fonamental i indispensable per a mantenir la pell en condicions saludables. Ha de ser diària i meticulosa, i realitzar-se

Read More »

Cremes per Pell sensible

Què és la rosàcia? La rosàcia es defineix com una malaltia inflamatòria i crònica de la pell de la cara. Hi ha quatre tipus de

Read More »