Periode femeni

La decisió de portar compreses, tampons o copes menstruals és una cosa que depèn de cada usuària.
La compresa és un producte absorbent de protecció externa femenina que, igual que els tampons, pot usar-se des de la primera regla. Es col·loquen a la part interna de les calcetes, a les quals es fixen fàcilment gràcies a una banda adhesiva. També hi compreses amb ales que proporcionen una millor adhesió.
Durant el dia les compreses es canvien aproximadament cada 4 hores, depenent de la quantitat de flux. Hi ha diferents tipus per satisfer les diferents necessitats de protecció
Les compreses que més es fan servir solen tenir un nucli de cel·lulosa barrejada amb SAP, un polímer superabsorbent que quan es mulla adopta la forma de gel i no deixa passar el líquid encara que es pressioni la compresa. La capa en contacte amb la pell és d’un teixit sintètic que fa que el líquid passi cap al nucli. Així, no penetra en les fibres sintètiques, amb el que s’aconsegueix que la pell es mantingui seca mes temps. El polímer superabsorbent és un dels materials més absorbents que es coneix, reté 800 vegades el seu pes en líquid, el que explica el seu ús en compreses. N’hi ha de moltes formes (amb ales, sense ales, amb més o menys absorció, perfumades, etc …) i components (amb més o menys productes químics).
Hi ha algunes compreses que contenen plàstic i està en permanent contacte amb la pell, no només pot ser en alguns casos irritant sinó que pot dificultar la transpiració. Aquest fet, agreujat per l’ús diari de protectors íntims, pot generar un microclima de calor-humitat que pot multiplicar la proliferació de bacteris, fongs, al·lèrgies i irritacions.

La compresa de cotó 100% sent el cotó un producte natural no té la majoria d’aquests inconvenients, ja que ajuda a reduir i prevenir els riscos d’irritacions, picors, infeccions i al·lèrgies, és traspirable, permet el just intercanvi d’humitat amb l’exterior , no altera l’acidesa natural de la mucosa vaginal, però, també té inconvenients, no absorbeix el mateix, cal canviar-més sovint i no emmascara l’olor ja que no porta substàncies química per neutralitzar-lo.

Existeixen les compreses postpart absorbeixen els loquis del postpart, aquestes secrecions vaginals que duren entre 6 i 8 setmanes després de donar a llum i que estan formades per un flux que conté sang, moc cervical i teixit placentari. Durant aquesta etapa no tenim suport per tampons, i en el mercat hi ha compreses especials per al postpart, compreses ginecològiques o tocológicas. Hem de tenir en compte alguns consells per escollir la compresa més adequada. Per als loquis s’han d’utilitzar compreses tocológicas de cotó o compreses tocológicas de cel·lulosa, sense plàstic i sense súper absorbents, per facilitar la transpiració i que mantinguin un equilibri òptim entre calor i humitat. Això ajuda notablement a la cicatrització. Han de canviar freqüentment de compresa per mantenir la zona molt seca i evitar que l’estancament de la sang origini una proliferació bacteriana a la vagina, així aconseguirem que els punts caiguin el més aviat possible. Les compreses tocológicas són de grans dimensions perquè els primers dies després del part els loquis són molt més abundants que una regla. Vindran molt bé les dues primeres setmanes per evitar el risc d’infecció. No contenen plàstic en cap de les seves capes (ni en la que està en contacte amb la pell, ni en l’adhesiu), per no dificultar la transpiració.

Els tampons actuen des de l’interior de la vagina. Estan fabricats amb material absorbent enrotllat en forma de cilindre. Alguns tampons disposen d’aplicadors (uns tubets de plàstic o de cartró que ajuden a posar-se el tampó en el seu lloc), però altres s’han d’introduir a la vagina amb els dits. Amb diferents nivells d’absorció.
Com avantatges podem dir que són un sol ús, no cal rentar res, canviar el tampó cada 4-8 hores, sense sudoració ni rascades i llibertat de moviments fins sota l’aigua
Com a desavantatge possible xoc tòxic a causa dels materials amb què està fabricat. És cert que aquesta possibilitat és molt baixa, puja el risc si es fa un mal ús. Recomanem llegir les instruccions d’ús. Pot causar sequedat vaginal per la seva capacitat d’absorció. També es recomana fer servir el tampó adequant al flux del moment, no fer servir la màxima absorció durant tot el cicle.

Amb la primera regla, se sol començar amb compreses, encara que els experts asseguren que es poden usar els tampons des de la primera regla, l’únic que cal tenir en compte és que el millor per a aquestes primeres regles és començar amb el de menor absorció i talla més petita

Es pot combinar compreses i tampons, aquests últims per fer esport ara i les altres hores compreses per no utilitzar sempre tampons.

La copa menstrual avui dia està més estès el seu ús gràcies a la consciència ecològica per no generar residus.

Al estar fabricada amb una silicona especial o altres productes similars, són hipoal·lergògenes, no causa infeccions, ni irritacions, ni xoc tòxic
En tenir una autonomia de moltes hores (una mitjana de 12 hores), no has de canviar-la tan assíduament com altres productes, fins pots dormir amb ella.
Només has de rentar-te les mans i passar-la sota l’aixeta per reutilitzar-la en el moment, en el cas que la volguessis guardar o rentar més a fons és recomanable ficar-la en aigua bullint per esterilitzar
Només recullen el flux menstrual, així que no resseca la vagina perquè no absorbeix la humitat vaginal
D’altra banda prengués un temps acostumar-se a usar-la, el posar-la i treure-la i rentar-la, en el cas que siguis aprensiva amb la sang, pot ser que doni més inconvenient ja que és més visible la quantitat de sang.
La talla adequada depèn de diversos factors: com la quantitat de flux. En els primers dies de la menstruació s’ha d’utilitzar una talla mitjana o gran i al final del període, arriba amb una talla petita o mitjana. També depèn si s’ha tingut parts vaginals. En el cas que encara no s’hagin tingut relacions sexuals millor la talla mini. Les dones majors de 50 anys o que tenen dèbil el sòl pèlvic, s’adapten millor a la talla gran.
Existeixen clars beneficis de l’ús de la copa menstrual, com estalvi econòmic molt considerable, ja que la durabilitat mitjana és de 10 anys, de manera que deixaràs de gastar en compreses i tampons cada mes. És ecològica i sostenible, ja que evita la generació de residus plàstics i de cartró i cel·lulosa procedents dels tampons i compreses. Un altre és la comoditat i confort, ja que els tampons i compreses sempre «freguen» una mica la mucosa, moltes dones noten irritació després del seu ús. La seva neteja és molt senzilla, diversos fabricants inclouen una capseta per esterilitzar-al microones, que serveix també per portar una copa menstrual de recanvi, per quan es vagi a sortir.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Neteja facial

La neteja facial és una pràctica fonamental i indispensable per a mantenir la pell en condicions saludables. Ha de ser diària i meticulosa, i realitzar-se

Read More »

Cremes per pells grasses

L’acne vulgar és potser el trastorn dermatològic que més preocupa els joves. En molts casos, la seva persistència dóna lloc a una visita al dermatòleg.

Read More »