Llets infantils

L’Organització Mundial de la Salut recomana la lactància materna exclusiva fins als sis mesos d’edat. No obstant això, existeixen situacions en les quals el bebè no pot ser alimentat amb llet materna, per la qual cosa resulta imprescindible l’ús de llets infantils que la substitueixin. En cas que la lactància materna no sigui possible.

Els avanços en el coneixement de la composició de la llet materna, la nutrició, i la higiene en la manipulació de la llet d’altres espècies han aconseguit que sigui possible elaborar substituts de llet materna que permeten el desenvolupament i creixement del bebè.

La Regulació Tècnic Sanitària d’aquesta mena de productes reconeix dos tipus de fórmules en el que a llets infantils es refereix:

Fórmules d’inici

La llet d’iniciació, també dita d’inici o tipus 1 és la que té una formulació més semblant, en la mesura del possible, a la llet materna i en principi els fabricants indiquen que és vàlida fins als 6 mesos d’edat del bebè, passant-se posteriorment a la llet de continuació, encara que en la pràctica la molts pediatres recomanen el seu ús fins als 12 mesos.

Preparats o fórmules de continuació

Es tracta d’aquells productes alimentosos que s’empren en l’alimentació especial dels bebès als quals ja se’ls ha començat a administrar l’alimentació complementària adequada, i que constitueixen el principal aliment líquid de la dieta d’aquests bebès, que serà progressivament diversificada segons es vagi comprovant que no presenten al·lèrgies ni intoleràncies als aliments que es van introduint.

Les diferències en la composició nutricional de la llet materna i la de vaca fan necessari que aquesta última hagi de ser modificada considerablement quan es tracta de fórmules per a lactants. La llet humana conté un terç del contingut proteic de la llet de vaca, sent la composició de la caseïna, a més, diferent. En el cas de la llet humana, la caseïna és més fàcil de digerir per part de l’intestí del lactant. D’altra banda, la presència d’aminoàcids aromàtics és major en la llet de vaca, així com la de lactosa, calci, magnesi, i molts altres minerals.

A continuació t’expliquem les característiques nutricionals o composició recomanada que han de mantenir les fórmules per a lactants a base de proteïnes de llet de vaca:

Proteïnes

Els hidrolitzats de proteïnes de llet de vaca (a més de les proteïnes de soia) són les úniques bases proteiques permeses en les fórmules per a lactants i les fórmules de continuació. La composició proteica global ha de tenir una biodisponibilitat similar a la de la caseïna, i el seu contingut en aminoàcids essencials i *semiesenciales ha de ser, quant al contingut energètic, almenys igual a l’observat en la llet materna.

Lípids

El contingut gras ha d’aportar aproximadament la meitat de l’energia no proteica. Les fórmules per a lactants utilitzen oli de soia, d’oliva, i altres greixos poliinsaturats, així com oliï de coco, com a font de greixos saturats. La combinació de lípids es realitza de manera que l’absorció intestinal sigui òptima i proporcioni una quantitat adequada d’àcids grassos poliinsaturats, incloent àcids grassos essencials.

La llet materna porta un 22% d’àcid palmític. Un 22%, que és el que hi ha en la llet materna està bé si la resta de greixos són les adequades. Les llets artificials el que fan és imitar aquest percentatge, que és diferent en la llet de vaca. Tant en el seu  percentatge com en el seu tipus.Però tampoc tot l’àcid palmític és igual. L’àcid palmític és una cadena grassa amb 16 àtoms de carboni. Però hi ha varietats. El de la llet de vaca, per exemple és una variant que si la prenen els nens petits afavoreix el restrenyiment i dificulta l’absorció de calci. El de la llet humana i el de la palma són en una proporció alta “àcid palmític en posició beta“. Que és digerit amb més facilitat pels bebès i afavoreix l’absorció de calci sense causar restrenyiment.Per això en les llets adaptades substitueixen l’àcid palmític de la llet de vaca per àcid palmític d’un altre origen (oli de palma). Per a evitar el restrenyiment del lactant.

Hidrats de carboni

Els únics hidrats de carboni permesos en les fórmules a base de proteïnes de llet de vaca són la lactosa, la maltosa, la sacarosa, *fructooligosacáridos, *galactooligosacáridos i *maltodextrinas, així com el midó.

Minerals

La major part de les fórmules per a lactants estan enriquides amb ferro, zinc i coure en quantitats que eviten la interferència entre ells.

Altres components

Les noves tècniques de recerca i anàlisi han permès conèixer amb detall els components minoritaris, però d’enorme importància fisiològica, que conté aquest model, i les noves tecnologies han facilitat la transformació d’una matèria primera com és la llet de vaca en un aliment que aporta al bebè ingredients imprescindibles per al seu creixement i desenvolupament intel·lectual.

També és destacable, en el treball de la indústria farmacèutica i de l’alimentació per arribar a la millor imitació de la llet materna, la utilització d’ingredients com són els àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga (DHA i AA), els nucleòtids relacionats amb el sistema immunològic, els prebiòtics i els probiòticos facilitadors de la instauració d’una flora bifidógena òptima en el lactant.

Gràcies a tota aquesta labor investigadora, avui es troba en la farmàcia una àmplia gamma de llets infantils per a tots els lactants, amb diferents composicions, que inclouen també especialitats pensades per a bebès prematurs, intolerants a la lactosa, al·lèrgics a la proteïna de llet de vaca, nens amb còlics, i fins i tot l’última generació de llets per al dia i per a la nit, que reflecteixen les variacions circadiàries d’aquests nutrients en la llet materna i que afavoreixen l’establiment d’un cicle somni-vigília totalment fisiològic.

Llet de creixement

La llet de creixement constitueix el tercer escalafó dins de la lactància artificial i estaria indicada a partir dels 12 mesos, recomanant-se per molts pediatres seguir amb la llet de continuació fins als 18 i passar després a la de creixement en tal cas.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Xumets

Està molt discutida la conveniència sobre la utilització del xumet en els nadons. No obstant això encara preval un major percentatge de pares que opten

Read More »

Cura glútia del nadó

COM CUIDAR EL CULET Al TEU NADÓ Al principi hauràs de canviar-li el bolquer al teu bebè set i vuit vegades al dia. El seu

Read More »