Xumets

Està molt discutida la conveniència sobre la utilització del xumet en els nadons. No obstant això encara preval un major percentatge de pares que opten per emprar amb els seus nens.

Els nadons desenvolupen el reflex de succió des de dins del ventre de la mare i sent aquest un acte que després li permetrà alimentar-se en els primers anys de vida, fa que molts considerin útil seva ocupació, ja que d’una altra forma és comú veure a les criatures succionant el seu dit polze. Per tant en el seu primer any (estimativament) sol ser una solució per calmar l’ansietat i altres molèsties que poden afectar al nadó, com també angoixes que solen relativitzar per la sensació que produeix en el nen el simulat efecte de reemplaçar el pit matern. Malgrat tot el que s’ha dit, els especialistes aconsellen que no s’estengui el seu ús durant molt més temps que el que aquí s’esmenta, tenint en compte complicacions que pot comportar la seva utilització -en excés- a la futura formació dentària, l’aparició de nafres en les mucoses de la boca i el paladar, la mossegada invertida, etcètera.

Les tetines dels xumets es fabriquen amb silicona o làtex. Triar una d’elles dependrà, sobretot, de les preferències del nadó.

  • Generalment es recomana la silicona almenys per als primers mesos ja que no absorbeix sabors ni olors i no es deforma amb el pas del temps. Per als nens amb al·lèrgia al làtex, per descomptat, són l’única opció.
  • La tetina de làtex sol recomanar quan l’infant ja li han sortit les dents, perquè és un material més resistent a les mossegades, suau, flexible i produeix una sensació de succió molt natural.

El xumet amb tetina anatòmica simula la forma del mugró matern, s’adapta totalment al paladar. En el xumet fisiològic la tetina és simètrica i allargada produint una mínima pressió sobre el paladar. Els xumets tot goma són xumets sencers realitzats en làtex, tenen la tetina rodona i és elàstic, ideal per dormir.

Cures i higiene del xumet

Es recomana canviar-lo amb freqüència, sobretot quan el nen ja té dents. Així evitem que pugui separar-algun trosset petit de la tetina que el nen pogués empassar.

D’altra banda, canviar el xumet sovint -i fins i tot alternar diversos chupetes- evita que el nen es «s’enamori» d’un xumet concret i facilita que l’hi puguem canviar quan el xumet es deteriori amb el temps.

El xumet s’ha de rentar sovint. Quan els nadons es fan grans, netejar-lo amb aigua i sabó sol ser suficient.

No se debe comenzar a usar antes de los 15 días de vida, hasta que la lactancia materna esté bien establecida, y debe suprimirse antes del año.

Se recomienda restringir su uso a partir de los 8 meses y suprimirlo al año. Sin embargo, aunque el uso del chupete disminuye con la edad, en torno al 15-20% de los niños lo continúan utilizando a los 3 años.

Es evidente que el chupete debe utilizarse para relajar al neonato, pero no debe utilizarse cada vez que este llore y debe retirarse al cabo de unos 10 minutos.

Hay que tener especial cuidado con el estado de conservación e higiene, esterilizándolos periódicamente y renovándolos cuando la tetina se deforma, el material está pegajoso o aparece alguna grieta.

No impregnarlo con sustancias dulces, ya que ello favorece la aparición de caries.

Para la seguridad del bebé:

Nunca sujetar cintas o cuerdas al chupete, su bebé podría estrangularse con ellas.

Inspeccionar cuidadosamente el chupete, especialmente cuando el niño tiene dientes.

Tire del chupete en todas direcciones.

Desechar el chupete a los primeros síntomas de deterioro o fragilidad.

No dejar el chupete expuesto a la luz solar directa o cerca de una fuente de calor, ni en contacto con un desinfectante (solución esterilizante) durante más tiempo del recomendado, puesto que esto puede dañar la tetina.

Mantener el protector separable de la tetina fuera del alcance de los niños para evitar asfixia. Antes del primer uso, mantener el chupete en agua hirviendo durante 5 min., dejarlo enfriar, y extraer del chupete todo el agua retenida. Esto es por razones de Higiene.

– Limpiar antes de cada uso.

– En caso de que el chupete llegara a quedarse alojado en la boca del bebé, no se llevarse por el pánico, el diseño de este chupete impide que su bebe se pueda ahogar. Sacar el chupete de la boca con cuidado, tan delicadamente como sea posible.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Llets infantils

L’Organització Mundial de la Salut recomana la lactància materna exclusiva fins als sis mesos d’edat. No obstant això, existeixen situacions en les quals el bebè

Read More »

Cura glútia del nadó

COM CUIDAR EL CULET Al TEU NADÓ Al principi hauràs de canviar-li el bolquer al teu bebè set i vuit vegades al dia. El seu

Read More »