els refredats i les gastroenteritis infeccioses són molt habituals a l’hivern i a l’estiu, i el més habitual és que siguin produïdes per virus.
En el cas de la diarrea concretament per rotavirus i per adenovirus. El símptoma principal és la diarrea, que s’associa amb vòmits, dolors còlics abdominals, nauseas i a vegades febre. En general és un procés autolimitado que no sol superar els 5-6 dies, encara que a vegades pot persistir per més temps. El major perill és la deshidratació que pot ocórrer especialment en lactants.
El principal tractament de la gastroenteritis consisteix en la recuperació d’aigua i electròlits, i a mantenir repòs per a recuperar l’energia perduda. Per això, els primers dies s’han de dedicar gairebé exclusivament a la ingesta de líquids, especialment isotònics i el tractament amb probiòticos.
Podem prevenir les infeccions víriques?
Rentat de mans: la rentada de mans és una de les millors maneres de prevenir la transmissió de virus, usa mocadors d’un sol ús i renta’t les mans amb freqüència. Es pot usar solucions hidroalcòholiques, que han demostrat la seva eficàcia.
Probiòtics: Una revisió sistemàtica va trobar que diferents preparats, la majoria d’ells incloent Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium Bifidum en lactis dues vegades al dia o tauletes 1 vegada al dia durant períodes de 3-6 mesos a l’any es va associar a menor intensitat de símptomes i durada d’episodis d’infecció de vies respiratòries altes, però no a un menor nombre d’episodis. Mantenir una flora intestinal equilibrada i sana és important per al correcte funcionament del sistema immunitari, especialment important és reposar la flora després de la presa d’antibiòtics
Incrementar el consum de inmunobiòtics: Inmunibiótic és un nutrient natural que millora les defenses. Els inmunobiòtics formen part de la nostra dieta normal, però en augmentar el seu consum milloren les defenses: les vitamines( A,C,D,E), els flavonoides (presents en el raïm, mora,nabius esbarzer,pruna,pastanaga i cítrics), els carotenoides (presents en fruites i verdures com l’enciam, espinac, tomàquet, créixens, bleda i pastanaga). Els crucífers (són una varietat de verdures com el bròcoli, la col de Brussel·les i la col comuna), els àcids grassos omega 3 i 6 ( presents en diversos olis),i Minerals ( com el Zinc i el Seleni)
*Lactoferrina: la proteïna de sèrum (*lactoferrina) té capacitat antiinflamatòria i potencial antiviral
*Pelargonium *sidoides:. Pot reduir la durada del refredat en nens i adults pres durant 7 dies .
Altres productes poden ser útils, com la gelea reial el *popóleo o la *equinácea.
Què és la Jalea reial? És l’aliment segregat per les abelles nodrisses. Aliment exclusiu de la reina de les abelles i de les seves cries en els seus primers dies de vida. Rica en vitamines del grup B, minerals i àcids grassos.
Què és el pròpoli? Una substància que elaboren les abelles recol·lectant les resines que segreguen certs arbres i que utilitzen per a revestir el rusc i desinfectar-la. Ric en flavonoides, tanins i àcids que li confereixen propietats desinfectants.
Què és la equinácea? Una planta medicinal coneguda com “ l’antivíric vegetal” utilitzada pels seus efectes inmunoestimulants.
Podríem recomanar per a prevenir infeccions víriques el rentat de mans amb un gel hidroalcohólic, i l’ús d’un polivitamínic i probiòtics.