Pells atòpiques

La dermatitis atòpica és una malaltia de la pell d’alguns bebès i nens. És una malaltia inflamatòria, és a dir, les cèl·lules de la pell són molt reactives i s’inflamen desmesuradament. Això dóna lloc a les rojors i èczemes característics d’aquesta malaltia i molta, molta picor !!

Però a més els falta el mantell hidrolipídic que tenim tots i que ens protegeix, és la capa de greix que no veiem a simple vista però que és aquí i que ens fa d’escut protector.

Les cèl·lules de la pell no estan ben cohesionades, en faltar el mantell hidrolipídic, i per tant entre elles hi ha una via d’entrada de alergens i quan entren ens trobem amb un sistema immunitari deficient, incapaç de combatre aquests  alergens i causa una reacció desmesurada de defensa de les cèl·lules provocant una inflamació excessiva.

Pell sense escut de defensa …, amb el Sist. Immunitari deficitari … hiper-reactiva, …

COM ES LA PELL D’AQUESTS NENS?

És una pell més seca, l’aigua s’escapa entre les cèl·lules

Pell molt sensible que s’irrita amb facilitat

Pell reactiva, amb canvis de temperatura, per exemple, reacciona i enrogeix

Pica molt i el nen no pot controlar el fet de no gratar-se fins al punt que es provoca lesions de gratat en la pell.

Té més risc de sobreinfecció

Aquesta malaltia és crònica ja quin va associada a altres tipus d’al·lèrgies com les alimentàries, i també altres malalties com a asma, és la coneguda com a Tríada Atòpica.

QUÈ PODEM FER NOSALTRES?

Acaronar molt aquesta pell, tenir-la en el millor estat possible per a aconseguir uns brots més espaiats i menys duradors ja que evitar-los no podrem, perquè són la manifestació d’aquesta malaltia.

HIGIENE I HIDRATACIÓ, COM SERÀ L’HORA DEL BANY?

Farem banys curts o dutxes ràpides i a temperatura 35°-37°, aquestes pells no són amants de l’aigua en excés ni calent, és ressequen massa i s’irriten.

Utilitzarem gels de bany sobreengrassants, que aportin aquest greix que els falta, i que siguin lliures de qualsevol agent que pogués irritar, com és el sabó, per exemple, és a dir hauran de ser sense-detergent i sense parabens, ni conservants, ni perfums ni res que pugui causar irritació.

No usarem esponges, amb la mà i fregant suaument, per a evitar gratar-se en excés.

A l’hora de sortir de la dutxa i assecar-los, utilitzarem una tovallola suau i assecarem fent tocs, no fregant.

En el moment d’hidratar la pell, usarem locions o cremes hidratants, que hidraten molt però també que aportin el greix que els falta. Solen ser molt emolients i quan els nens es van fent més grans ja no els agrada tant posar-se la crema. Hem d’ensenyar-los la importància d’una bona hidratació per a la seva pell i que així siguin més tolerants a l’hora d’hidratar-los.

Si hi ha zones molt irritades, podem aplicar les cremes intensives per a tractar estadis inicials del brot. Molt important, han de ser sense Urea, la Urea és molt hidratant però pica moltíssim si hi ha ferida, està desaconsellada per una pell atòpica.

Si hi ha molt de brot i lesió, llavors els tractaments d’hidratació que fem normalment no són suficients i el pediatre ens recomanarà un corticoide o una crema inmunomoduladora per a contenir i reduir el brot. Fins i tot es podria haver de donar antibiòtic per a tractar la sobre infecció de la pell.

ALTRES FACTORS PER A ACARONAR LA PELL INDIRECTAMENT

Utilitzarem roba de cotó i transpirable

Rentar la roba amb sabó de roba suau i sense suavitzant

No posarem colònia directament en la pell o el cap del nen, sempre a la roba.

Controlar les ungles del petit i tallar-les arrel per a evitar que es facin més mal quan es graten.

NO oblidar el protector solar, apropiada també per a pell atòpica, tot l’any, sobretot en dies de sol, encara que no sigui estiu.

Vigilar si fan esport i suen, quan ja són una mica més grans, i eliminar la suor tan ràpida com puguem. Si fan esport d’aigua, en la farmàcia tenim el que es denominen cremes barrera, s’apliquen a les zones de plecs i zones més reactives, per a fer una  pel·lícula protectora resistent a l’aigua que permeti que el nen pugui estar més temps en l’aigua minimitzant la reacció. Va molt bé també per a piscines tractades amb clor, ja que el clor és un agent irritant molt fort.

Aquesta malaltia és crònica, és a dir sempre seran atòpics, pot ser que en l’adolescència els remetin els símptomes però fins llavors, hem de ser molt acurats amb la pell d’aquests nens, estar molt damunt d’una correcta higiene i hidratació. També pot ser que les zones afectades siguin uns altres, en adults sol haver-hi èczema al cap i a les mans.

Pensi que una pell atòpica necessita molts dies per a recuperar-se i estar relativament bé però només fa falta un dia de bany excessiu per a reaccionar i presentar la pitjor cara de la atopia !!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Antipolls

Les llémenes són els ous dels polls. Aquests últims les dipositen sobre un cabell o un pèl de l’hoste, on romanen fins que eclosionen. Les

Read More »

Vitamines infantils

Suplementos de Omega 3 en niños Todos sabemos que conseguir que un niño coma lo que debería para estar sano es a veces complicado. Y

Read More »

Farmaciola infantil

El kit o farmaciola de primers auxilis és un recurs necessari i imprescindible en els viatges amb nens. És important tenir a mà tot el

Read More »