La càries és una malaltia multifactorial que es caracteritza per la destrucció dels teixits de la dent com a conseqüència de la desmineralització provocada pels àcids que genera la placa bacteriana. Els bacteris fabriquen aquest àcid a partir de les restes d’aliments de la dieta que se’ls queden exposats. La destrucció química dental s’associa a la ingesta de sucres i àcids continguts en begudes i aliments. La càries dental s’associa també a errors en les tècniques d’higiene així com pastes dentals inadequades, manca de raspallat dental, o no saber usar bé els moviments del rentat bucal, absència de fil dental, així com també amb una etiologia genètica. S’ha comprovat així mateix la influència del pH de la saliva en relació a la càries. Després de la destrucció de l’esmalt ataca la dentina i aconsegueix la polpa dentària produint la seva inflamació, pulpitis, i posterior necrosi (mort pulpar).
La millor manera de prevenir-les és una bona higiene bucodental amb productes amb activitat anticàries com el fluoruro.sódico També és rellevant el control de la ingesta de determinats aliments, especialment aquells que tenen un alt potencial cariogènic: sucres, com la sacarosa o la glucosa.