Apòsits per a cures

Un dels problemes lleus de salut més habituals al llarg de la nostra vida són les petites ferides. Talls, esgarrapades, hematomes i  cremades són malalties lleus que tots hem sofert alguna vegada i que, gairebé amb tota seguretat, tornarem a patir. Per això és important que coneguem com hem de cuidar les petites lesions i quins productes hem de tenir a casa en la nostra farmaciola de primers auxilis.

Una ferida és una lesió que es produeix en el cos, generalment per cops o esquinçaments en la pell. Quan ens fem una ferida, correm el risc que a través d’ella entrin microorganismes i produeixin una infecció. Per aquest motiu, el primer que hem de fer és evitar que s’infecti:

Si la ferida sagna, hem de detenir l’hemorràgia aplicant una gasa sobre la lesió.

Una vegada que deixi de sagnar, netejarem la ferida amb aigua i sabó suau des del centre de la lesió cap a les seves vores.

Si la ferida té certa profunditat, hem d’usar sèrum fisiològic per a netejar-la.

Quan hàgim netejat la ferida, aplicarem un producte antisèptic per a evitar que s’infecti. Existeixen diferents tipus d’antisèptics amb propietats i mecanismes d’acció diferents: aigua oxigenada, alcohol, povidona iodada, solucions de mercurocrom i preparats a base de clorhexidina.

En el cas de petits talls en els dits, una vegada netejada i tractada la ferida és recomanable cobrir-la amb una tireta per a evitar que s’obri i s’infecti. Si es tracta de cops i frecs produïts per caigudes (molt habituals en nens), és millor cobrir-los amb apòsits amb hidrocoloides que evitin la infecció, redueixen els temps de cicatrització i permeten el bany.

És habitual que en l’àmbit domèstic es produeixin cremades ocasionades en cuinar o en planxar. Quan això ocorri, és recomanable refredar la cremada amb aigua corrent a temperatura ambient durant alguns minuts. Posteriorment, haurem de desinfectar la cremada amb un antisèptic, preferiblement en forma de gel, que contribuirà a refrescar la zona.

Per a evitar la infecció de la cremada, s’haurà de cobrir la ferida o aplicar cremes o pomades, que mantenen la humitat de la zona i afavoreixen una correcta cicatrització, alleujant les molèsties que provoca la cremada.

Un hematoma és una acumulació de sang en els teixits superficials o profunds causada pel trencament d’un o diversos vasos capil·lars després d’un cop. Els hematomes subcutanis són els més freqüents i es caracteritzen per una inflor dolorosa i un color blavós.

Per a tractar-los n’hi ha prou amb mullar la zona afectada amb aigua freda després de la contusió i aplicar després un gel o pomada que afavoreixi la circulació de la sang.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Productes anticaiguda d’us oral

Els problemes capil•lars, els quals inclouen la caiguda del cabell, poden ser produïts per l’ús de compostos agressius pel cabell, per factors hereditaris, ambientals o

Read More »

Productes contra la Caspa

Caspa El cabell és un element molt destacat en la imatge d’una persona; per això cal cuidar-lo i mantenir-lo sa i net, utilitzant sempre productes

Read More »