Emolients corporals

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos. No totes les persones tenim el mateix tipus de pell però tots compartim la necessitat de mantenir-la hidratada i sana. Ja sigui perquè la nostra pell tendeix a assecar-se, pel contacte amb productes agressius com a detergents o pels efectes de l’aire fred o de l’aigua… les locions hidratants poden ser una bona solució

Una crema emolient i una hidratant tenen un objectiu comú: tractar la pell seca. Les hidratants s’utilitzen per a aportar aigua a la pell i recobrar la humitat. Però les emolientes tenen un ús afegit: són un plus d’hidratació recomanat per a les pells amb dermatitis atòpica i èczemes que cursin amb aspecte sec i picor.

Si es tracta d’una pell sense afeccions pot bastar amb una simple hidratant diària

Els actius que permeten calmar aquestes pells són, el lactat de sodi, la urea, la alantoína i els aminoàcids especials, entre altres.

A l’hora d’aplicar-ho, recomana fer-ho després del bany, ja que penetren millor.

Una pell hidratada és una pell elàstica, flexible, suau, fina, lluminosa i saludable. L’ús regular d’hidratants prevé els signes de l’envelliment. La majoria dels productes cosmètics es formulen de tal manera que aporten hidratació a la pell. Als cosmètics hidratants se’ls exigeix una sèrie de mínims:

Reduir la sequedat.
Millorar l’aparença apagada.
Allisar i suavitzar la pell.
Augmentar la flexibilitat de la pell.
Tenir qualitats sensorials agradables: textura, perfum.

Aquests han de formular-se de la manera adequada:

Un producte hidratant (Les hidratants facials solen ser emulsions O/W. ) ha de tenir determinats components perquè complementi la funció dels lípids epidèrmics endògens i restauri la funció de la barrera epidèrmica.

Aquests components són:

– Humectants: Atreuen i mantenen la humitat. Són claus per a mantenir la hidratació de la pell. Poden frenar la pèrdua d’aigua captant l’aigua de la pròpia pell o bé prendre l’aigua de l’ambient quan la humitat ambiental és major del 80%. Els més usats són:

– Glicerina (=glicerol): és el més utilitzat perquè es pot formular amb un grau de puresa tan alt que minimitza molt el risc d’al·lèrgies i intoleràncies (de fet a penes es coneixen efectes secundaris associats a l’ús de la glicerina). Proporciona flexibilitat a la pell sense augmentar el seu contingut en aigua.

-Sorbitol: (s’utilitza en solució al 70%.).

– Urea: A més de tenir capacitat hidratant facilita que altres components de la fórmula penetrin en la pell. Es formula al mig àcid, però no massa àcid ja que podria produir coïssor en la pell. Depenent de quin sigui la concentració a la qual es trobi en la fórmula té diferents aplicacions. Perquè sigui hidratant la concentració a la qual ha de formular-se és entre el 5% i el 10%.

– Lactat sòdic: És un alfahidroxiácid i aquests amb freqüència també s’incorporen en productes hidratants perquè potencien la renovació cel·lular (provoquen certa exfoliació) i a més hidraten.

– Emolients (lípids o olis): milloren la flexibilitat i suavitat de la pell. A més també relaxen la pell. Estoven i suavitzen la pell. Poden utilitzar-se gran varietat de lípids. L’utilitzar components emolients en les cremes hidratants és per a:

– Disminuir la pèrdua transcutània d’aigua en l’estrat corni.

– Suavitzar la pell.

– Reemplaçar l’absència de lípids naturals entre els corneòcits de l’estrat corni.

– Oclusius: creen una barrera hidrofòbica per a impedir la pèrdua d’aigua de la pell. Aquests components impedeixen que es perdi aigua per evaporació ja que formen una barrera hidrofòbica en l’estrat *córneo. Així es manté el contingut d’aigua i la funció barrera de l’estrat *córneo. Entre els components oclusius estan la vaselina i la *lanolina. Tots dos cada vegada s’utilitzen menys. La vaselina perquè és molt poc cosmètica i la lanolina perquè té una olor que és poc agradable. Actualment s’utilitzen derivats de silicona.

– Emulsionants: uneixen substàncies quer no es podrien barrejar (mescles O/W).

– Conservants: inhibeixen el creixement microbiològic. Aquests components s’inclouen sempre en les formulacions cosmètiques hidratants per a impedir el creixement microbià. També impedeixen que els lípids emolients es enrancien. No han de produir en la pell ni irritació ni sensibilitat.

– Fragàncies o aromes: milloren el valor cosmètic del producte i poden emmascarar l’olor dels ingredients de la fórmula. Cada vegada s’utilitzen més perquè proporcionen un alt valor cosmètic al producte hidratant. A vegades s’usen per a emmascarar olors d’algun altre component de la fórmula. Són hipoal·lergògenes. De totes maneres existeixen protocols molt rigorosos per a avaluar la tolerància a aquestes fragàncies.

Els cosmètics hidratants també poden incorporar (FPS, Filtres de Protecció Solar) per a prevenir l’envelliment prematur de la pell.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Productes anticaiguda d’us oral

Els problemes capil•lars, els quals inclouen la caiguda del cabell, poden ser produïts per l’ús de compostos agressius pel cabell, per factors hereditaris, ambientals o

Read More »

Productes contra la Caspa

Caspa El cabell és un element molt destacat en la imatge d’una persona; per això cal cuidar-lo i mantenir-lo sa i net, utilitzant sempre productes

Read More »