La funció principal d’un gel és eliminar de la pell la brutícia formada per la pols i les cèl·lules mortes, així com reduir l’excés d’oli i suor. A més, ha de mostrar una viscositat òptima, formar abundant escuma de fàcil aclarit, no irritar ni ressecar la pell i tenir un pH pròxim a 5,5, el natural de la pell humana.
El component fonamental d’aquests gels és el detergent, compost per tensioactius aniònics i amb efecte desgreixador. Aquests agents poden ressecar la pell, per la qual cosa per a contrarestar-los s’utilitzen ingredients amb acció suavitzant que redueixen aquest efecte i aporten una sensació d’hidratació
El pH ideal d’un gel ha d’aproximar-se al natural de la pell sana (5,5) per a no alterar-lo. Així, es prevé l’aparició de problemes cutanis i es resguarda la barrera de protecció de la pell.
La sequedat de la pell pot deure’s a factors aliens a l’individu (calefacció, pol·lució, tabac, aire condicionat, ambient sec, exposicions llargues al sol…) o propis: envelliment, estrès, medicació, dieta inapropiada i malalties.
Les diferents capes de la pell es regeneren de manera natural.