Protectors solars corporals

Els protectors solars ens protegeixen de les cremades solars, el fotoenvelliment i el càncer de pell. Això sí, perquè els fotoprotectors siguin efectius cal saber triar-los i utilitzar-los correctament.

A més de tenir en compte el fototip de cada persona i les circumstàncies en les quals es produeix l’exposició solar, és molt important saber interpretar la informació que ens dóna el fotoprotector.

En què hem de fixar-nos a l’hora de triar el protector solar corporal?

– Protecció d’ampli espectre. El primer del que cal assegurar-se en el moment de comprar el fotoprotector és que ofereixi ‘protecció d’ampli espectre’. Això significa que ens defensa tant contra la radiació ultraviolada B (UVB) com de la ultraviolada A (UVA). Així doncs, el fotoprotector ha d’indicar clarament en l’envàs que ofereix protecció enfront de totes dues radiacions. La nova generació de fotoprotectors poden incloure, a més, protecció enfront dels raigs infrarojos-A (ANAR-A) i llum visible (HEvis).

– Factor de Protecció Solar. La protecció enfront de la radiació UVB ve determinada pel Factor de Protecció Solar (la xifra que apareix al costat de les sigles FPS o en anglès, SPF) i indica el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta el temps de defensa natural de la pell enfront de l’envermelliment previ a la cremada. Així doncs, si una pell s’envermelleria als 10 minuts d’estar al sol a les dotze del migdia d’un dia d’estiu, després d’aplicar-se un filtre de factor 10 (FPS 10), aquesta podria suportar deu vegades més la radiació solar sense cremar-se. És a dir, 100 minuts.

– Tipus de filtres. El protector solar és eficaç gràcies a que en la seva composició compta amb diferents filtres solars que reflecteixen la radiació (físics), l’absorbeixen (químics) o bé reparen els danys que produeix (orgànics o biològics). Actualment, la majoria de les fórmules combinen les tres modalitats de fotoprotecció perquè actuïn en sinergia. Així i tot, en certs casos és millor decantar-se per una mena de filtre o un altre.

-Els filtres químics estan desaconsellats en el cas dels nens, ja que en absorbir-se en la pell, tenen més risc d’al·lèrgia, igual que passa amb les pells intolerants. En aquests casos, cal optar per filtres físics. També es recomanen aquest tipus de filtres en el cas d’esportistes o persones que per la seva condició laboral passen molt temps en l’exterior, ja que asseguren una cobertura de tot l’espectre de la llum solar, actuen de manera immediata (no cal aplicar-los 30 minuts abans de l’exposició com en el cas dels químics) i ofereixen una gran resistència a l’aigua o a la suor. L’inconvenient dels filtres físics és que solen ser menys cosmètics en deixar una fina capa blanquinosa sobre la pell. Aquests filtres poden identificar-se amb termes com a ‘pantalla física o mineral’ en l’etiquetatge.

-Els químics, en canvi, són cada vegada més imperceptibles i permeten textures agradables fins i tot amb FPS elevats, per la qual cosa són, en general, els més utilitzats.

– Resistència a l’aigua. Existeixen dues expressions que recullen, en l’etiqueta, la capacitat protectora de la fórmula sobre la pell en entrar en contacte amb el mitjà aquàtic. D’una banda, ‘resistent a l’aigua’, que és quan el fotoprotector no ha perdut eficàcia després de 40 minuts d’immersió; i per l’altra, ‘molt resistent a l’aigua’, que amplia el temps a 80 minuts. Encara que els filtres resisteixin cert temps en l’aigua, hem de tenir en compte que, si després ens assequem amb la tovallola, eliminarem part de la fotoprotecció. Per aquest motiu sigui necessari reaplicar el producte després de cada bany o en condicions de sudoració excessiva.

– Fórmula, tipus de pell i zona del cos. És clau que les textures dels fotoprotectors siguin agradables i s’adaptin a la zona d’aplicació i al tipus de pell de cadascun. Encara que pugui semblar una qüestió poc rellevant, que l’aplicació sigui còmoda i plaent influeix en gran manera en la quantitat de producte que s’acaba estenent sobre la pell i en la seva freqüència d’ús, la qual cosa garanteix una millor fotoprotecció. Així doncs, la fórmula triada (crema, gel, loció, esprai, barra, etc.) podrà ser diferent en funció d’on es vagi a utilitzar

– Durada després de l’obertura. Cal tenir en compte que els protectors solars no sols caduquen, sinó que perden les seves propietats després d’uns mesos oberts. Per això, hem de fixar-nos en el número que apareix dins de la imatge d’un pot obert i no utilitzar-los una vegada passats aquests mesos.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

ALTRES PUBLICACIONS DE LA MATEIXA FAMILIA

Productes anticaiguda d’us oral

Els problemes capil•lars, els quals inclouen la caiguda del cabell, poden ser produïts per l’ús de compostos agressius pel cabell, per factors hereditaris, ambientals o

Read More »

Productes contra la Caspa

Caspa El cabell és un element molt destacat en la imatge d’una persona; per això cal cuidar-lo i mantenir-lo sa i net, utilitzant sempre productes

Read More »